Projekt Welcome

Šetnje, radionice i igre za starije osobe (domaće stanovništvo i turisti)

 

AKTUALNO:

 

03.06.2017. – Šetnja uz mjerenje tlaka i šećera + Stolne društvene igre

17.00 sati – Okupljanje na Slatini (stanica) i polazak kombijem Crvenog križa

17.15 sati – Mjerenje tlaka i šećera na počektu šetnice Carmen Sylve

17.40 sati – Hodanje šetnicom, uz vođenje naših volontera

18.40 sati – Mjerenje tlaka i šećera na kraju šetnice

19.00 sati – Povratak kombijem Crvenog križa do Opatije

19.15 sati – Druženje uz stolne društvene igre u prostorijama Kluba 60+

 

 

DETALJNIJE O AKTIVNOSTIMA:

1) Šetnja šetalištem Carmen Sylve uz mjerenja tlaka i šećera – Korisnici će vozilima Crvenog križa biti prevezeni od centra Opatije do početka šetališta, gdje će ih dočekati volonteri i aktivisti koji će im ukratko prezentirati osnovne informacije o samom šetalištu, kao i o njegovoj zanimljivoj povijesti. Uz korisne informacije o zdravom hodanju, izmjerit će im se tlak i šećer u krvi, te će im se uručiti prigodni pokloni koji potiču na zdrav život i olakšavaju bavljenje manje zahtjevnim fizičkim aktivnostima. Korisnici će, zajedno s aktivistima i volonterima Crvenog križa, krenuti u šetnju lijepo uređenim stazama kroz mediteransku šumu i makiju. Zahvaljujući planovima bavarskog liječnika Maxa Josepha Örtela, opatijske su šumske staze precizno izmjerene, s označenim desetminutnim udaljenostima i klupama za predah. Šumsko šetalište Carmen Sylve u vodičima je označeno kao “Put I. i II. reda”, što je značilo da se šetač kreće po ravnom ili uz manji nagib, a ukupna dužina hoda procijenjena je na oko sat i pol. Po dolasku na kraj šetališta korisnicima će se još jednom izmjeriti tlak i šećer u krvi, te će im se pružiti osnovne informacije o očitanim rezultatima. Nakon odmora i kraćeg druženja, korisnici će vozilima Crvenog križa biti prevezeni do centra Opatije. Šetnje se održavaju svake subote.

 

2) Slobodno vrijeme za starije osobe: društvene igre – Stolne društvene igre su u zadnjih trideset godina značajno evoluirale i sada predstavljaju inovativan model uključivanja više korisnika u zabavnu ali istovremeno edukativnu i mentalno izazovnu aktivnosti. Aktivisti i volonteri Udruge “Kulturni front”, koja se već 12 godina bavi promicanjem stolnih društvenih igara, upoznat će korisnike sa nekim od češćih društvenih igara (Settlers of Catan, Carcassonne, Dixit, Citadels), demonstrirati im kako se igre koriste i facilitirati igranje i druženje koje će se svaka dva tjedna odvijati u prostorijama Kluba 60+.

 

3) Slobodno vrijeme za starije osobe: streličarstvo – Udruga “Kulturni front” se od 2006. godine bavi popularizacijom streličarstva, te je u više navrata organizirala radionice i edukacije za djecu i mlade, uključujući i tri izdanja malog festivala “Archery Day”, organiziranog na Učki. Četvero će članova Udruge demonstrirati, a zatim i pomoći korisnicima projekta u streličarenju. Riječ je o fizički srednje do malo zahtjevnoj aktivnosti, koja ima brojne pozivine učinke na zdravlje korisnika, uključujući poboljšanje koordinacije i ravnoteže, povećanje fleksibilnosti ruke i šake, jačanje mišića, ali i pozitivno djeluje na koncentraciju, strpljenje i samopouzdanje. Radionice streličarstva će se održati nedaleko prostora Udruge, na području Mjesnog odbora Tošina (Opatija), a prema potrebi i mogućnosti kombinirati će se da se radionice održe i nakon nekih organiziranih šetnji šetalištem Carmen Sylve. Aktivnost se planira održavati svaka dva tjedna.

 

*) Individualno turističko vođenje osoba s posebnim potrebama – Crveni križ će jednom tjedno organizirati individualno (ili u manjim grupama) vođenje teže pokretljivih osoba i osoba s posebnim potrebama, koje bez pratnje ne bi mogle sudjelovati u razgledavanju kulturnih i prirodnih znamenitosti Opatije. Trajanje i zahtjevnost rute dogovarat će se individualno s korisnicima, a svakog će tjedna u ovoj aktivnosti sudjelovati potreban broj volontera. Kao i kod ranije aktivnosti (Carmen Sylve), organizator će biti u kontaktu sa opatijskim hoteljerima kako bi njihovim gostima ponudio ove usluge, ali usluge će isto tako biti ponuđene i teže pokretnom lokalnom stanovništvu. Volonteri i aktivisti posvetit će mnogo vremena i pažnje korisnicima s posebnim potrebama, pružajući im osnovne informacije o Opatiji, njenoj povijesti i kulturi. Individualno turističko vođenje odvijat će se prema interesu i dogovoru s korisnicima.

 

ORGANIZATORI:

  1. Društvo Crvenog križa Opatija
  2. Udruga za razvoj kulture mladih “Kulturni front”

 

POKROVITELJI:

  1. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva
  2. Zakladom “Kajo Dadić”

 

ZAHVALE: 

  1. Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva
  2. Filantropski fond ‘Zajedno za zajednicu’