Čestitka GDCK Opatija povodom Dana dobrovoljnih davatelja krvi (25.10.2017.)

Na današnji dan davne 1953. godine organizirana je i provedena u željezari Sisak prva akcija dobrovoljnog darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa, utemeljena na osnovnim načelima dobrovoljnog darivanja krvi, koja se mogu sažeti u kraticu DBSA (dobrovoljno, besplatno, solidarno i anonimno). U protekle 64 godine mnogo se je toga promijenilo, dokidala su se društvena uređenja iz kojih su izrastala nova, vodili su se i dobivali obrambeni ratovi, tehnologija je poprimila one razmjere o kojima plemeniti sisački metalci, kao uostalom i svi mi ostali koji smo došli nakon njih, nismo mogli niti sanjati. Međutim neke se stvari od 1964. godine nisu u suštini mijenjale, a jedna od njih je permanentna potreba za ljudskom krvlju, dragocjenom ljekovitom tekućinom koja se ne može sintetizirati u laboratoriju i bez koje nema života. Iz godine u godine, zbog porasta broja operacija u bolnicama naše države, mijenjaju se samo količine krvi koje je potrebno prikupiti. To pred darivatelje kao i osobe koje se bave organizacijom akcija darivanja krvi, stavlja nove izazove u humanom i nadasve plemenitom opredjeljenju da za njihove djedove i bake, roditelje i susjede, kao i za sve stanovnike RH, krvi nikada ne ponestane.

Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, kao krovna organizacija koja okuplja društva Crvenog križa svih JLS Liburnije, godišnje organizira te pruža logističku podršku u 12 stalnih akcija dobrovoljnog darivanja krvi (po četiri u Opatiji, Lovranu i Matuljima). Također sudjeluje u organizaciji i dvije dodatne akcije koje su tematski usmjerene ka mladima te su ove godine provedene, za Valentinovo, u opatijskim srednjim školama te na Fakultetu za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Iki. Time su od najmlađih darivatelja, prikupljene dodatne 62 doze krvi, a dodatno raduje i činjenica da se među tim darivateljima nalazi veliki broj osoba koje su prvi puta dale krv te pripadaju ženskoj populaciji. Za razliku od njih, GDCK Opatije može se podičiti i onim darivateljima kojima su akcije darivanja krvi na području Liburnije već godinama tradicionalno odredište, koji ne propuštaju niti jednu akciju, te ćemo tako ove godine, 30.10. u Lovranu, tradicionalno dodijeliti priznanja devetorici jubilaraca za 50 puta darovanu krvi, jednoj jubilarki za 55 darovanu krvi, te po 1 osobi za 75  i 100 puta darovanu krv.

Prezentirani nas rezultati, osim što govore pohvalno o nama, dodatno i obavezuju. Ako je nešto zadovoljavajuće, to ne znači da ne možemo više i bolje. U tom smislu, osim zasluženih čestitki za Nacionalni dan dobrovoljnih darivatelja krvi, ide i dodatna poruka. Iako o svakom čovjeku, pa tako i darivatelju krvi, najbolje govore njegova djela, često puta se o tim djelima i podvizima darivatelja u javnosti slabo čuje. Nažalost, suvremeno društvo kojemu pripadamo, često pod znak pitanja stavlja onu drevnu mudrost naših starih „da se dobar glas na daleko čuje“. Razmišljajmo pozitivno i razgovarajmo svakodnevno s prijateljima o stvarima koje unaprijeđuju a ne unazađuju naš život i općenito državu u kojoj živimo, npr. o svim pozitivnim aspektima koji proizlaze iz dobrovoljnog darivalaštva krvi. Animirajmo mlade, povedimo na akciju svoje prijatelje, djecu i unuke. Jedino tako ćemo uspjeti doseći i ostvariti sve zahtjevnije kvantitativne pokazatelje koje pred nas stavljaju Hrvatski crveni križ i Klinički zavod za transfuzijsku medicinu KBC-a Rijeka a u privatnom životu osjećat ćemo se zdravo, ponosno i korisno, poručuje u svečanoj prigodi Dana darivatelja krvi voditelj aktiva DDK GDCK Opatija prof. dr. sc. Roberto Žigulić.

Povodom Dana dobrovoljnih davatelja krvi GDCK Opatija zahvaljuje svim dosadašnjima dobrovoljnim davateljima krvi – 396 plemenitih osoba do današnjeg dana u akcijama darivanja organiziranim na području djelovanja GDCK Opatija kao i svim plemenitim davateljima Liburnije koji su svoju krv darovali u akcijama na području PGŽ. Pozivaju se i ostali da se pridruže ovom plemenitom činu kojim se spašavaju ljudski životi. Čestitke i zahvala članovima Kluba 100 kapi za preko 100 darivanja u životu te posebice svima onima koji su u posljednje vrijeme prvi puta dali krv uz želju da im to postane pozitivna navika.

U svečanoj prigodi podjele priznanja višestrukim davateljima krvi ponosni smo i na našu dugogodišnju djelatnicu – Lovorku Kveder, koja je za 55. put darovanu krv bila na svečanom primanju kod Župana PGŽ.

25 listopada, 2017

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)