Održana 1. Konferencija o projektu “Pomoć u kući”

U četvrtak, 9. svibnja 2019. godine u 11 sati u Kulturnom domu Zora u Opatiji održana je 1. Konferencija o projektu „Pomoć u kući“. Na konferenciji su se predstavili ciljevi projekta, ciljne skupine, elementi projekta, dosadašnje i buduće projektne aktivnosti te pokazatelji odnosno rezultati projekta.

Podsjećamo, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava odobrilo je Gradskom društvu Crvenog križa Opatija projekt „Pomoć u kući“ u okviru otvorenog Poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020. godine u sklopu programa „Zaželi“ – Programa zapošljavanja žena u iznosu od 1.120.164,31 kuna. Razdoblje provedbe projekta je siječanj 2019. do srpanj 2021. godine.

Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, zapošljavanjem u lokalnoj zajednici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

Tako je GDCK Opatija sklopilo ugovor o radu na određeno vrijeme s pet žena s liburnijskog područja na radno mjesto gerontodomaćica, a započele su s radom u travnju ove godine. Novozaposlene gerontodomaćice kroz projekt, pretežito starijim i samačkim domaćinstvima s područja Matulja, Opatije i Lovrana, koja do sada nisu bila uključena u ovakve oblike pomoći, pomažu u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Pet gerontodomaćica za sada brine o ukupno 24 krajnja korisnika.

Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka – Ispostava Opatija i Republika Hrvatska Centar za socijalnu skrb Opatija čija je glavna zadaća identifikacija krajnjih korisnika i ciljnih skupina.

Predsjednica GDCK Opatija Sonja Bačić Požgaj pozdravila je prisutne, zahvalila partnerima u projektu Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Ispostava Opatija i Centru za socijalnu skrb Opatija na suradnji te istaknula kako je ovo prvi projekt na koji se GDCK Opatija apliciralo te izrazila zadovoljstvo dobivenim sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Ravnateljica GDCK Opatija Đana Pahor istaknula je kako je GDCK Opatija imalo jako dobru „podlogu“ i praksu Pomoći u kući koja se već niz godina provodi na liburnijskom području te pohvalila sve dosadašnje gerontodomaćice.

Voditeljica projekta „Pomoć u kući“ Ana Filipović okupljenima na konferenciji je prezentirala ciljeve projekta, ciljne skupine, elemente projekta, dosadašnje i buduće projektne aktivnosti, pokazatelje odnosno rezultate projekta te istaknula kako GDCK Opatija kroz projekt „Pomoć u kući“ za sada broji ukupno 24 krajnja korisnika od kojih je 11 s područja Matulja, 9 iz Opatije te 4 s područja Lovrana.

Ravnateljica Centra za socijalnu skrb Opatija, Vlatka Marjanović Petanjek zatim voditeljica opatijske ispostave Zavoda za zapošljavanje Željka Jedrlinić i Iva Letina, stručna savjetnica za zapošljavanje izrazile su zadovoljstvo odličnom suradnjom te činjenicom da će se kroz projekt olakšati život osobama u teškoj životnoj situaciji i pridonijeti njihovoj socijalnoj integraciji, a zapošljavanjem žena u lokalnoj zajednici ublažit će se posljedice njihove nezaposlenosti te će kroz kontakte s korisnicima biti u mogućnosti doći u nove poslovne prilike.

Konferenciji su prisustvovale i novozaposlene gerontodomaćice.

10 svibnja, 2019

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)