Poziv povodom obilježavanja Svjetskog dana prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći obilježava se svake godine druge subote u rujnu i prilika je za promicanje znanja i vještina prve pomoći u široj javnosti. Edukacije iz prve pomoći trebale bi biti dostupne svima jer poznavanje i pravilna primjena postupaka iz prve pomoći mogu spasiti život, te pomažu u oporavku od iznenadne bolesti ili ozljede.
Tema Svjetskog dana prve pomoći, koji se obilježava ove godine 14. rujna odnosi se na Prvu pomoć i marginalizirane osobe. Marginalizirane osobe su pojedinci ili grupe koje su često isključene iz svakodnevnih aktivnosti, događaja, poslova ili druženja. To su građani našeg društva, međutim često su lišeni našeg poštovanja i obzirnosti.
U svakom društvu postoje skupine koje ne uživaju svakodnevne blagodati koje su dostupne većini. Takve skupine često sačinjavaju osobe s invaliditetom, osobe koje boluju od određenih bolesti, starije osobe, zatvorenici, te posebno ranjive skupine poput siročadi, djece zahvaćene radnom eksploatacijom ili žrtve trgovanja ljudima. Pod povećanim rizikom od marginalizacije su i osobe određenih seksualnih orijentacija, zatim izbjeglice, migranti, pripadnici manjina, žrtve raznih rodbinskih rituala i zakona, te nebrojeno puno drugih osoba kojima su uskraćena osnovna ljudska prava.
Na Svjetski dan prve pomoći nužno je skrenuti pozornost na marginalizirane osobe, kojima je sada ili u nekom trenutku bila uskraćena prva pomoć ili onemogućen pristup edukaciji iz postupaka prve pomoći.
Gradsko društvo Crvenog križa Opatija, povodom SVJETSKOG DANA PRVE POMOĆI – 13. rujna 2019. godine /PETAK /, organizira mjerenje tlaka i edukaciju o reanimaciji na Opatijskoj tržnici od 9:30 do 12:00.
Nastavak akcije slijedi u ponedjeljak, 16. rujna 2019. godine, u Dvorani Marino Cvetković u sklopu manifestacije Opatijskog Dana sporta.
Dan kasnije, 17. rujna 2019. godine, Radionica prve pomoći održava se u Udruzi osoba sa invaliditetom Grada Opatije. U Matuljima, u četvrtak, 19. rujna 2019. godine, također, će svi zainteresirani stanovnici moći “osvježiti” znanje iz Osnova prve pomoći u čemu će im pomoći djelatnici i volonteri Aktiva Crvenog križa Matulji.

Sa zadovoljstvom Vas očekujemo!

12 rujna, 2019

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)