In memorijam

            Ovih nas je dana napustila Danica Juračić (rođ.1938.) rođena Kastavka, a gotovo cijeli život mještanka Matulja, velika humanitarka i volonterka.

            Po zvanju i svojoj osobnosti prava učiteljica – nastavnica, koja je odgajala i učila, nakon završene Učiteljske škole 1958. i kasnije uz rad završene Pedagoške akademije, mnoge generacije matuljske djece, nastojeći iz svakoga izvući ono najbolje i osposobit ga i ohrabriti za siguran i uspješan hod kroz život.

            Davala je cijelu sebe za druge, na poslu – koji je bio njen život, ali još više u volontiranju, pomaganju potrebitima – bolesnima, siromašnima, i  svima onima koje je sudbina učinila osobama s s teškoćama u razvoju ili invaliditetom. Borila se svim srcem da ostvare svoja prava i da im se osiguraju dostojni uvjeti za život. 62 godine radila je  – volontirala u Crvenom križu. Još 1950. završila je u Zagrebu tečaj Crvenog križa, a od 1958. aktivno je sudjelovala u svim aktivnostima Crvenog križa. Od 1973. pa sve do 2008. vodila je Aktiv crvenog križa Matulji – njegovo najaktivnije razdoblje rada s najvećim brojem aktivista po svim selima Općine. Bila je i delegat Županijskog Crvenog križa.

            Nebrojene akcije solidarnosti, posjete starijima, akcije darivanja krvi, tečajevi  prve pomoći i natjecanja u Osnovnoj školi te na nivou Županije, susreti i suradnja s Crvenim križem iz pobratimljene Ilirske Bistrice, borba za dobivanje prostora Aktiva Crvenog križa Matulji, uređivanje prostora (angažirala i muževe aktivistica u izradi polica), brojne aktivnosti i nebrojeni sati rada u doba domovinskog rata i brojnih izbjeglica… sati i sati dobrovoljnog rada za dobrobit drugih, najčešće nepoznatih ljudi u potrebi.

            Za svoj rad u Crvenom križu  duži od 50 godina , dobila je status počasnog člana Hrvatskog Crvenog križa (2012.g.), a kao humanista, dobročinitelj i nadasve dobar čovjek i brojna priznanja, među kojima i Plaketu za za 50 godina humanitarnog rada u Crvenom križu Hrvatske. 

            Bila je vrlo aktivna članica Socijalnog vijeća općine Matulji u više mandata. Za svoj rad u razvoju socijalne skrbi dobila je i Nagradu Općine Matulji (2011. godine).

            Posebno je vodila računa o svakom domaćinstvu u Munama i Žejanama (njeno prvo učiteljsko mjesto, a i rodno mjesto njenog supruga) i njihovim potrebama i problemima i pratila ih od rođenja do potreba u starosti.           

            Nije bila samo volonterka već i dobročinitelj za mnoge obitelji, koje je pratila kroz godine u njihovim potrebama i životnim nedaćama.

            I neka se, njoj u spomen, čim prije osigura mjesto u Brašćinama za njenog „štićenika” iz Bregi, za kojeg se borila i mišlju i „noktima i zubima”, a on je tek jedan od mnogih , koji su osjetili njezinu nesebičnu ljubav i brigu za bližnjega. Nije priznavala „ne” , „nije moguće” i nedjelovanje i na sve načine pokušavala je pomoći najugroženijima i najslabijima u našem društvu, podmećući i doslovno svoja leđa i tjerajući druge (na svim nivoima vlasti i organiziranosti) da obave svoj dio posla.

            Uporna, uvijek vedra i pozitivna, nadahnuće je svima nama mlađima, da nastavimo njen rad! I nakon toliko dobroga što je učinila mnogim znanima i neznanima u našem društvu, neka sad mirno spava među najsjajnijim zvijezdama na našem nebu!

U ime Aktiva Crvenog križa Matulji i Gradskog društva Crvenog križa Opatija, volonterka Vesna Matetić

          

23 prosinca, 2020

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)