Najavljen program obilježavanja Tjedna Crvenog križa

Tjedan Crvenog križa obilježit će se od 8. do 15. svibnja, a niz aktivnosti koje će se odvijati na području Liburnije u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa Opatija najavili su na tiskovnoj konferenciji održanoj ispred prostorija Crvenog križa predsjednik GDCK Opatija dr.sc. Roberto Žigulić i v.d. ravnateljice mr.sc. Đana Pahor.

– Tjedan Crvenog križa obilježava se svake godine od 8. do 15. svibnja, a započinje obilježavanjem Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, 8. svibnja, u znak počasti utemeljitelju i osnivaču Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, Henryju Dunantu, rođenom na taj dan 1828. godine u Ženevi. Hrvatski Crveni križ je danas najveća humanitarna organizacija u našoj zemlji. U rad je uključen i velik broj volontera svih generacija. Vjerujemo da smo bitan temelj društva i trudit ćemo se da i u budućnosti opravdamo sva očekivanja hrvatske javnosti, istaknuo je predsjednik GDCK Opatija Roberto Žigulić.

Aktivnosti kojima će se obilježiti Tjedan Crvenog križa najavila je v.d. ravnateljice Đana Pahor.

– Svi znamo da su još uvijek na snazi mjere prevencije zaštite od koronavirusa, pa su tako i akcije tradicionalnog obilježavanja Tjedna Crvenog križa prilagođene tome, a s ciljem da se promovira rad Crvenog križa s naglaskom na naše drage volontere. Organizirat ćemo Info punktove, i to u Matuljima u utorak, 11. svibnja od 9 do 11 sati na Šetalištu Drage Gervaisa kod lifta za garažu te u Opatiji u srijedu, 12. svibnja od 11 do 13 sati ispred Tržnice, na kojima će se održati i pokazne vježbe prve pomoći koje će prezentirati učenici pobjedničke ekipe prošlogodišnjeg Natjecanja mladih Hrvatskog crvenog križa, a prikupljat ćemo i humanitarnu pomoć za potresom pogođena mjesta Sisačko-moslovačke županije. U četvrtak će se održati javnozdravstvena akcija „Korakom do zdravlja“ nordijskog hodanja i pješačenja povijesnim šetnicama grada u suradnji s KŠR „Gorovo“, ove godine u skromnijem izdanju. Start je ispred Sportske dvorane „Marino Cvetković“ u 10.30 sati. U petak, 14. svibnja posjetit ćemo Dom za nezbrinutu djecu „I. B. Mažuranić“ u Lovranu te im uručiti donaciju Hrvatskog Crvenog križa i tvrtke DM, a koja se sastoji od higijenskim i kozmetičkih potrepština za djecu. Cijeli tjedan od ponedjeljka do petka u prostorijama Crvenog križa Opatija od 8 do 17 sati prikupljat ćemo humanitarnu pomoć za područje Banovine. Prema iskazanim potrebama stanovništva s tih područja, molimo građane da donose konzerviranu hranu (gotova jela, grah, grašak, naresci, paštete, riba), ulje, juhe, trajno mlijeko, marmelade, kavu, rižu, sol, šećer, paštu te higijenske potrepštine – toaletni papir, ubruse i deterdžente uz napomenu da se ne prikupljaju novac, lako kvarljive namirnice, odjeća, obuća ni tekstil, kazala je v.d. ravnateljice Đana Pahor te zahvalila svim plemenitim građanima, udrugama, institucijama, poslovnim subjektima i predstavnicima JLS na donacijama i pomaganju Crvenom križu te mnogobrojnim volonterima i članovima Crvenog križa na nesebičnom pomaganju u svim akcijama Crvenog križa, a što je u cijeloj Republici Hrvatskoj osobito došlo do izražaja u katastrofi koja je zadesila stanovništvo Sisačko-moslavačke županije.

Istaknula je i da će se u Tjednu Crvenog križa podijeliti „Zahvalnice HCK za iskazanu humanost i solidarnost prema stanovništvu potresom pogođenih područja“, plemenitim i vrijednim volonterima po Aktivima GDCK Opatija: Opatija, Matulji, Lovran i M. Draga, poštujući epidemiološke mjere. Zahvalnice će primiti 57 volontera.

Crveni križ se bavi edukacijom laika u pružanju prve pomoći te su učenici pobjedničke ekipe HT škole koja je prošle godine osvojila prvo mjesto na gradskom natjecanju iz prve pomoći izveli kratku demonstraciju oživljavanja, odnosno umjetnog disanja i vanjske masaže srca.

7 svibnja, 2021

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)