Svjetski dan darivatelja krvi

Svjetski dan darivatelja krvi obilježava se svake godine 14. lipnja.

Ove se godine Svjetski dan darivatelja krvi obilježava pod sloganom “Darujte krv, očuvajte život”.

Predsjednik GDCK Opatija i voditelj Aktiva Dobrovoljnih darivatelja krvi GDCK Opatija prof. dr. sc. Roberto Žigulić uputio je i poruku darivateljima krvi Liburnije povodom obilježavanja Svjetskog dana darivatelja krvi:

Poštovani darivatelji krvi s područja Liburnije, povodom Svjetskog dana darivatelja krvi koji se obilježava 14. lipnja, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija želi na ovaj način još jednom zahvaliti svojem najbrojnijem aktivu, porodici od 800 aktivnih darivatelja krvi.

Biti darivatelj krvi posebna je radost i čast ali, kada se malo bolje razmisli, i dužnost prema lokalnoj zajednici svakoga građanina koji je u mogućnosti darivateljem postati. Iako se želja za darivanjem krvi, kao specifičnim oblikom pomoći potrebitima, starijima i nemoćnima, rađa i sazrijeva u dušama mnogih od nas tijekom odrastanja i formiranja ljudske ličnosti, ipak je za pridruživanje našoj velikoj obitelji potrebno pričekati punoljetnost te zadovoljiti određene zdravstvene preduvjete. Zbog toga, ponekad uz svu želju, darivateljem krvi nije lako postati, što Vašoj humanosti i životnoj misiji za koju ste se odlučili, daje još više na značaju.

Za krvlju i krvnim pripravcima, u doba Covid-19 pandemije postoji još veća potražnja budući da je broj sposobnih darivatelja, iz zdravstvenih razloga reduciran. Organizacija akcija darivanja krvi unutar jedinica lokalne samouprave na području Liburnije (Opatija, Matulji, Lovran) zadaća je Gradskog društva Crvenog križa Opatija, kao i animacija darivatelja za pristupanje akcijama kojih je tijekom 2020. bilo ukupno 14, a u ovoj godini, do sada 6. Prošle godine prikupljena je 571 doza krvi a ove 248. Značajnu ulogu u animiranju darivatelja krvi ima i Klub 100 kapi GDCK Opatija, čijim se članom postaje nakon 100. darivanja krvi i koji danas broji oko 25 živućih članova. Nekolicina njih već je prešla i broj od 125 darivanja, a velika je vjerojatnost da će se unutar nekoliko godina pojaviti i darivatelji sa 150 darivanja, što će GDCK Opatija svrstati u rijetka društva HCK čijim je članovima to pošlo za rukom.

Zbog svega navedenog, našim darivateljima zahvaljujemo na iskazanoj solidarnosti, humanosti i na svakoj darovanoj dozi krvi. Svima želimo puno zdravlja i sreće u predstojećem periodu te da se čim prije susretnemo na nekoj od predstojećih akcija darivanja krvi, na kojima ćemo opet biti u mogućnosti pomicati granice naše humanosti.

14 lipnja, 2021

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)