Tjedan Crvenog križa 8. – 15.5.2019.

Dana 8. svibnja obilježava se Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca u znak počasti Henryju Dunantu, utemeljitelju Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Tradicionalno je to i početak obilježavanja Tjedna Crvenog križa u Hrvatskoj. Gradsko društvo Crvenog križa Opatija tako je za naredni tjedan organiziralo niz aktivnosti za građane Liburnije sa svojim mnogobrojnim vrijednim članovima i volonterima. Na Svjetski dan Crvenog križa 8. svibnja pridružujemo se manifestaciji Društva Crvenog križa Primorsko-goranske županije „25 godina u službi humanosti“ kojom se obilježava 25 godina rada CK PGŽ, a u programu sudjeluju sva gradska društva naše županije.

Tako će u ime GDCK Opatija na Jadranskom trgu u Rijeci u vremenu od 10 do 12 sati sudjelovati tridesetak članova i volontera zajedno s djelatnicima CK. Naš Klub 60+ predstavit će se poznatim statistima „Opatijske dame i gospoda“. Petnaestak predstavnika mladih GDCK Opatija i volonteri – učenici opatijske Hotelijersko-turističke škole (ekipa ovogodišnjih pobjednika na Gradskom natjecanju mladih HCK u pružanju Prve pomoći) i gimnazijalke iz prošlogodišnje ekipe pobjednika uz volontere iz Kluba mladih prezentirat će oživljavanje na modelima/lutkama; primjenu AVD-a (automatskog vanjskog defibrilatora) za oživljavanje kod srčanog zastoja uz vodstvo mentorice Maše Dunatov, studentice medicine i volonterke. Na Info pultu će se dijeliti promotivni materijali.

Tradicionalno će naši sugrađani u Tjednu Crvenog križa moći provjeriti svoje zdravstveno stanje (RR i šećer u krvi) i to:

Petak, 10. svibnja u sklopu 13. Opatijske olimpijade umirovljenika;

Subota, 11. svibnja u sklopu 10. Ekološkog sajma Opatija;

Ponedjeljak, 13. svibnja: Opatija, ispred tržnice i Matulji – ispred Konzuma u prijepodnevnim satima;

Utorak, 14. svibanj: Lovran – ispred Konzuma i Opatija – ispred Spar-a u prijepodnevnim satima;

Srijeda, 15. svibnja: u Mošćeničkoj Dragi – ispred Konzuma.

U četvrtak 9. svibnja održat će se radionica Prve pomoći „Osnove održavanja života uz primjenu AVD-a“ u Klubu mladih GDCK Opatija, Ul. M. Tita 42 s početkom u 17,30 sati (voditeljice radionice su Maša Dunatov i Karla Vurić, obje studentice medicine i naše vrijedne volonterke).

U ponedjeljak, 13. svibnja s primjenom AVD-a upoznat će se članovi Lions Cluba Opatija na radionici u prostorima Crvenog križa, a kao naši stalni plemeniti donatori i inicijatori programa kontinuirane edukacije primjene AVD-a za građane Liburnije (među inim donirali moderni AVD aparat za KTC Gervais kao i pribor i opremu za održavanje edukacija od strane predstavnika GDCK Opatije). Voditelj radionice je Frane Babić, student medicine i naš vrijedni volonter.

U Tjednu Crvenog križa nastavljamo i s najnovijim projektom „Autorske volonterske priče“. Tako će se u Klubu 60+ (Ul. M. Tita 86/1 s početkom u 18 sati) održati predstavljanje naše volonterke Loredane Bradaschia pod nazivom „Umjetnost kao univerzalni jezik“ – glazbeno poetska večer u svijetu boja Loredane Bradschie. Uz izložbu njenih slika u programu će sudjelovati i njeni gosti: Diana Rosandić Živković, književnica; Danila Linić, članica Tinte 910; Klara Rabenseifner Miljević, umjetnica i Robert Vrbnjak, pisac. Loredana Bradaschia je volonterka Crvenog križa Opatija. Aktivna na mnogobrojnim programima CK, a naročito voli sudjelovati u programu na Donatorskom ručku.

Volonter Predrag Milanović predstavit će se svojom „Autorskom volonterskom pričom“ pod nazivom „Eko bio kutak“ uz prezentaciju i demonstraciju biološkog uzgoja povrća i prirodnog načina prihrane biljaka, a svakom sudioniku poklanja presadnice biološki uzgojenih rajčica i paprika (u vremenu od 9 do 12 sati na terasi Kluba 60+, na adresi Ul. M. Tita 86/1). Predrag Milanović je umirovljenik iz Opatije koji rado pomaže ljudima i razmišlja o tome kako bi se moglo proizvoditi veće količine povrća za potrebite na javnoj površini na području Liburnije. Volonter je Crvenog križa Opatija dvije godine gdje najradije održava radionice izrade čokolade na kojima prenosi svoje bogato iskustvo i znanje iz Kanade.

Redovita humanitarna aktivnost Donatorski ručak održat će se u utorak 14. svibnja, a ručak će donirati humanitarna udruga, Lions Club Opatija, koji će ovom prigodom počastiti i plemenite humanitarce iz Kluba 100 kapi GDCK Opatija (višestruke darivatelje krvi sa 100 i više darovanih doza).

Klub „Novi život“ GDCK Opatija koji okuplja žene Liburnije oboljele od raka dojke (osnovan 2017. g., a većinski sufinanciran iz proračuna Grada Opatije) također već tradicionalno organizira Tribinu u Tjednu Crvenog križa namijenjenu zdravstvenim djelatnicima, oboljelima kao i širem građanstvu. Predavači ovogodišnje tribine su: prim.dr.sc. Ira Pavlović Ružić, predsjednica Lige protiv raka PGŽ; specijalist radioterapije i onkologije KBC-a Rijeka te Helena Glibotić Kresina, dr.med.spec javnog zdravstva, Odjela za socijalnu medicinu Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a, a teme su Novosti u liječenju i prevenciji raka dojke. Mjesto održavanja: Opatija, Villa Antonio, s početkom u 18 sati.

8 svibnja, 2019

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)