Održana primopredaja automatskog vanjskog defibrilatora

Primopredaja automatskog vanjskog defibrilatora (AVD), na kojoj su prisustvovali Tomislav Lesinger iz hostela Link, Đana Pahor, ravnateljica GDCK Opatija i Toni Družeta, zamjenik općinskog načelnika, održana je 12.7.2019. u hostelu Link. Tom prigodom održana je prigodna demonstracija rada ovog vrijednog pomagala za osposobljavanje građana u pružanju prve pomoći – oživljavanje.

Ova uspješna akcija rezultat je inicijative i kvalitetne suradnje GDCK Opatija – aktiva Lovran na čelu s voditeljem aktiva Franom Babićem, studentom medicine i vrijednim volonterom Crvenog križa te općine Lovran koja pruža „support“ svim redovnim i dodatnim programima Crvenog križa sukladno interesima, prijedlozima i potrebama na području općine Lovran.

Hitno pružanje prve pomoći kod prestanka rada srca može unesrećenome spasiti život do dolaska stručne zdravstvene službe. Primjena laičkog automatskog vanjskog defibrilatora (AVD) jednostavna je za tzv, laike-osobe koji nisu zdravstveni djelatnici, a koji se najčešće zateknu u blizini unesrećenoga (obitelj, prijatelji, prolaznici itd.). Svrha i cilj primjene AVD je uspostava normalnog srčanog ritma čime se značajno uvećavaju šanse preživljavanja kod unesrećenog s poremećajem rada srca. AVD je dizajniran tako da postoje govorne upute na hrvatskom jeziku koje je jednostavno slijediti i primjenjivati. Stoga je ova donacija Općine Lovran od neprocjenjive vrijednosti zbog svih potencijalnih života koji se mogu spasiti zahvaljujući osposobljavanju (edukaciji) građana za primjenu Automatskog vanjskog defibrilatora (AVD). Zahvaljujući ovoj vrijednoj donaciji, GD Crvenog križa Opatija provodit će cikluse edukacije građana Lovrana iz prve pomoći: oživljavanje i primjena AVD aparata kao i edukaciju djelatnika Općine Lovran, hostela Link s ciljem pružanja hitne prve pomoći kod prestanka rada srca. Isto predstavlja dodatnu vrijednost za zdravstvenu sigurnost stanovnika i gostiju Općine Lovran.
Đana Pahor, ravnateljica GDCK Opatija zahvalila je svima što će i ovom prigodom promovirati jednu značajnu humanitarnu aktivnost u funkciji podizanja razine znanja i vještina u pružanju prve pomoći.

15 srpnja, 2019

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)