Održana 2. konferencija o projektu “Pomoć u kući”

GDCK Opatija je 11.10.2019. u Lovranu, u Gradskoj vijećnici Općine Lovran održao 2. Konferencija o projektu „Pomoć u kući“. Na konferenciji je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Opatija Đana Pahor predstavila ciljeve projekta, ciljne skupine, elemente projekta, dosadašnje i buduće projektne aktivnosti te pokazatelje odnosno rezultate projekta. Gost, a ujedno i aktivni govornik konferencije za novinare je bila Majda Burić, državna tajnica u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava. Istaknula je kako je Vlada RH za projekt “Zaželi” na razini cijele Hrvatske osigurala više od milijardu kuna. Nadodala je kako se u sklopu toga provodi skoro 300 projeata, a zaposleno je više od 6.000 žena koje brinu o 28.000 korisnika. Uz nju su predstavnici Jedinica lokalne samouprave izrazili svoje zadovoljstvo ovim projektom. Kao jedan od partnera u projektu konferenciji su prisustvovali Željko Marković, predstojnik Regionalnog ureda Rijeka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i Iva Letina, stručna savjetnica za zapošljavanje opatijske ispostave Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Projekt “Pomoć u kući” se financira u potpunosti sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020. godine u sklopu programa „Zaželi – Programa zapošljavanja žena“. Razdoblje provedbe projekta je siječanj 2019. – srpanj 2021. godine u ukupnoj vrijednosti 1.120.164,31 kuna nepovratnih sredstava.

Cilj projekta je osnažiti i unaprijediti radni potencijal teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja, zapošljavanjem u lokalnoj zajednici koje će ublažiti posljedice njihove nezaposlenosti i rizika od siromaštva, te ujedno potaknuti socijalnu uključenost i povećati razinu kvalitete života krajnjih korisnika.

GDCK Opatija zaposlilo je 5 žena s liburnijskog područja na radno mjesto gerontodomaćica na 24 mjeseca. One pružaju pomoć i podršku za 30 korisnika u njihovim domovima na području Opatije, Matulja i Lovrana. Korisnicima programa olakšava se svakodnevni život kroz usluge potpore i podrške obuhvaćene projektom „Pomoć u kući“ pružajući im pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti.

Za sada se broji 11 korisnika s područja Matulja, 15 korisnika iz Opatije te 4 korisnika s područja Lovrana.

Program dodatno promiče socijalnu uključenost i suzbijanje siromaštva, olakšava život osobama u teškoj životnoj situaciji i pridonosi njihovoj socijalnoj integraciji.

Osim zapošljavanja žena kao primarne ciljne skupine, održivost će se očitovati i kod korisnika usluga projekta, tako da će im kvaliteta života biti povećana i istekom projekta na način da će produljeni konstantni kontakt s gerontodomaćicama dovesti do prijateljstva i učenja brige o sebi kroz odnos s njima i mogućnost dužeg i kvalitetnijeg života u vlastitom okruženju kao dokazivo pozitivnoj mjeri izvaninstitucionalne skrbi za starije osobe.

Za više informacija možete nas kontaktirati na brojeve telefona: 270 958 ili 712 577 ili putem e-maila na: opatija@crvenikriz.eu

Službena internet stranica GDCK Opatije: https://hck-opatija.hr/

Više informacija o relevantnim fondovima možete pronaći na:

www.strukturnifondovi.hr

www.esf.hr

16 listopada, 2019

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)