Dostava namirnica i lijekova starijim i nemoćnim osobama

Gradsko društvo Crvenog križa Opatija svojim dostavama namirnica i lijekova starijim i nemoćnim osobama pokriva područje cijele Liburnije, a onima koji nisu od prije obuhvaćeni u njihov sustav pomoći i nemaju nikoga iz uže ili šire obitelji tko im može dostaviti potrepštine, poručuju da im se jave na telefone 051-711-129 od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati te 091-946-2082 svakog dana od 8 do 18 sati. Javiti se mogu i osobe koje su u samoizolaciji, a nemaju nikoga tko bi im dostavio namirnice.

Kad je riječ o koronavirusu, najosjetljivija su kategorija stariji i nemoćni. Nacionalni stožer civilne zaštite uputio je apel građanima starije životne dobi da ne izlaze iz svojih kuća kako bi izbjegli zarazu koronavirusom, a time i moguće teže zdravstvene posljedice od ove bolesti. Osim starijih osoba, u rizičnoj skupini su kronični bolesnici i imunološki kompromitirane osobe. Gradsko društvo Crvenog križa savjetuje svima koji spadaju u te kategorije ili su u samoizolaciji, a nemaju nikoga da im dostavi potrepštine, da kod njih potraže pomoć u dostavi namirnica ili lijekova. Ovaj se poziv odnosi samo na građane koji nemaju nikoga iz uže ili šire obitelji da im dostavi potrebno te se mole oni kojima obitelj može pomoći, da ne opterećuju sustav. Pomoć dostavljaju gerontodomaćice, kojima će se uskoro pridružiti i volonteri GDCK. Oni će uz namirnice i lijekove, osobama koje primaju pomoć uručiti i upute za siguran način primanja pomoći.

Zainteresirani korisnici mole se da nakon javljanja na dežurni broj telefona i ostavljanja svojih podataka, sastave popis namirnica i lijekova koje su im potrebni. Nabavka i dostava ne vrši se svakog dana već prema potrebi jednom tjedno ili svakih desetak dana. Iz Crvenog križa mole korisnike da budu obzirni prema gerontodomaćicama i volonterima te imaju razumijevanja za njihov rad u uvjetima epidemije.

Donosimo preporučenu listu namirnica i higijenskih artikala koje GD Crvenog križa može dostavljati starijim i nemoćnim osobama:

Lista namirnica:

– kruh

– voda

– mlijeko

– brašno

– ulje

– riža

– sol

– tjestenina

– juha u vrećici

– riblja konzerva

– mesna konzerva, mesni doručak

– marmelada

Lista higijenskih artikala

– sapun za ruke

– šampon za kosu

– pasta za zube

– četkica za zube

19 ožujka, 2020

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)