Gerontodomaćice pomažu starijima i nemoćnima

Gerontodomaćice Gradskog društva Crvenog križa Opatija redovito obilaze stare i nemoćne na području Liburnije koji sami ne mogu doći do osnovnih životnih potrepština. Građani starije dobi prema preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite ne smiju napuštati svoje domove kako bi izbjegli zarazu koronavirusom, a mnogi od njih nemaju nikoga od obitelji tko bi im pomogao u nabavci i dostavi namirnica i lijekova. Za njih su tu gerontodomaćice, a uskoro će im se pridružiti i volonteri Crvenog križa.

Devet gerontodomaćica, od kojih četiri iz programa „Pomoć u kući, a pet iz Programa „Zaželi“ koji je Crveni križ Opatija pokrenuo prošle godine uz pomoć EU sredstava, redovito obilaze korisnike diljem Liburnije te im dostavljaju potrebne namirnice i lijekove. Uz njihove dosadašnje korisnike, sada pomažu i novim korisnicima, koji nemaju nikoga iz uže ili šire obitelji tko im može dostaviti potrepštine, a koji su se za pomoć prijavili GD Crvenog križa Opatija.

One su Sonja Dodić, Mirna Ivančić, Branka Sanković, Danijela Vučetić, Josipa Belašić, Ines Grgurina, Mirjana Landeka, Ivanka Milošević i Lucijana Primc. Njihovi su im korisnici zahvalni te ističu kako ne mogu ni zamisliti što bi bez njih.

Mirna Ivančić radi kao gerontodomaćica u opatijskom Crvenom križu već deset godina.

– Odlazimo u trgovine i ljekarne, kupimo našim korisnicima ono osnovno što im treba te odnosimo njihovim kućama. Ne ulazimo u kuću, već im potrepštine ostavljamo na pragu, a sve u skladu s uputama Hrvatskog Crvenog križa za siguran način obilaska starijih i nemoćnih osoba, kazala je gospođa Mirna.

Sonja Dodić je gerontodomaćica tri godine.

– Ne bojimo se, pazimo da smo propisno zaštićene maskama i rukavicama. Već dugo pomažemo starijima, a sada u ovo doba epidemije koronavirusa još i više. Pomaganje je naša svakodnevica, bez obzira na koronu, istaknula je gospođa Dodić.

– U trgovinama i na ulici susrećemo dosta starijih osoba te apeliramo da ostanu kod kuće, da ne hodaju okolo, već da nam se jave i mi ćemo im kupiti i donijeti potrebne stvari. Starije osobe nikako ne bi smjele izlaziti iz domova, a ako nemaju nikoga da im ode u trgovinu ili ljekarnu, mi smo tu da im pomognemo, apelirale su gerontodomaćice opatijskog Crvenog križa.

Da podsjetimo, Gradsko društvo Crvenog križa Opatija dostavama namirnica i lijekova starijim i nemoćnim osobama pokriva područje cijele Liburnije, a onima koji nisu od prije obuhvaćeni u njihov sustav pomoći i nemaju nikoga iz uže ili šire obitelji tko im može dostaviti potrepštine, poručuju da im se jave na telefone 051-711-129 od ponedjeljka do petka od 8 do 15 sati te 091-946-2082 svakog dana od 8 do 18 sati. Javiti se mogu i osobe koje su u samoizolaciji, a nemaju nikog tko bi im dostavio namirnice. Zainteresirani korisnici mole se da nakon javljanja na dežurni broj telefona i ostavljanja svojih podataka, sastave popis osnovnih namirnica i lijekova koje su im potrebni. Nabavka i dostava ne vrši se svakog dana već prema potrebi jednom tjedno ili svakih desetak dana. Iz Crvenog križa mole korisnike da budu obzirni prema gerontodomaćicama i volonterima te imaju razumijevanja za njihov rad u uvjetima epidemije, a preporučena lista namirnica i higijenskih potrepština objavljena je web stranicama Crvenog križa Opatija.

20 ožujka, 2020

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)