Crveni križ Opatija poziva volontere

Gradsko društvo Crvenog križa Opatija poziva sve građane koji se volontiranjem žele uključiti i pomoći u lakšem prevladavanju situacije vezane za koronavirus (COVID-19), posebno dostavu namirnica i lijekova starijim i nemoćnim osobama, da se jave koordinatorici volontera i voditeljici programa za mlade Vanji Moćan na telefon 051-712-577 od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati.

Cijeli svijet, pa tako i naš kraj ugroženi su pandemijom koronavirusa, a broj zaraženih raste iz dana u dan. Svi zajedno trebamo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo pridonijeli mjerama prevencije širenja koronavirusa, pomogli građanima starije životne dobi koji ne smiju izlaziti, kao i građanima koji su u samoizolaciji, a nemaju nikoga od uže ili šire obitelji da im pomogne. U cijelom svijetu raste solidarnost građana koji se uključuju u pomoć i podršku ranjivim skupinama. Sve građane koji se volontiranjem žele uključiti i pomoći, Gradsko društvo Crvenog križa poziva da im se jave telefonom te  dogovore termin kada će ih koordinatorica volontera Vanja Moćan pojedinačno primiti na razgovor koji se obavlja na terasi ispred sjedišta opatijskog Crvenog križa u Ulici Joakima Rakovca 15.

– Veseli me što su se naši sugrađani počeli javljati kako bi pomogli. To nas nadahnjuje u našem radu i  svaki volonter je dobrodošao. Razgovore s volonterima obavljamo na našoj terasi, na otvorenom, te ih naručujemo jednog po jednog, sukladno smjernicama sigurnosti. U cilju epidemiološkog nadzora nad pojavljivanjem i kontrolom širenja COVID-19, GDCK Opatija vodi preciznu dnevnu evidenciju kretanja zaposlenika i volontera. Svi volonteri dobit će upute o postupanju, posebno one koje se odnose na zdravstvenu sigurnost kako volontera, tako i osoba kojima pružaju pomoć, istaknula je Moćan te objasnila kako izgleda postupak prijave. Volonter nakon razgovora ispunjava Prijavu u kojoj između ostalog navodi svoje osobne podatke, zanimanje, dodatne vještine i kvalifikacije te jamči da ne spada u skupine osoba kojima traje sigurnosna mjera obaveznog psihijatrijskog liječenja, obveznog liječenja od ovisnosti i slično, zatim zabrane obavljanja zvanja te da nije pravomoćno osuđen ili se protiv njega vodi kazneni postupak za kaznena djela protiv života i tijela, osobne i spolne slobode, braka i djece, a o čemu potpisuje i Izjavu pod kaznenom odgovornošću. S volonterom se sklapa Ugovor o volontiranju te dogovaraju aktivnosti koje će obavljati.

Lovro Kostelić Costa Ricu zamijenio za Iku

Jedan od novoprijavljenih volontera je i student Lovro Kostelić. Stanuje u Iki i želja mu je pomoći sugrađanima kojima je to potrebno. Lovro je krajem tjedna trebao započeti s volontiranjem za međunarodnu organizaciju GVI koja ima volontere u 13 zemalja svijeta, a on je odabrao raditi s djecom u Costa Rici. No s razvojem epidemije koronavirusa, odlučio je ostati kod kuće i pomoći potrebitim sugrađanima te se javio u Crveni križ.

– Želja mi je bila pomoći onima kojima je pomoć potrebna te sam prije nekoliko mjeseci odlučio volontirati za međunarodnu organizaciju GVI koja već preko 20 godina okuplja volontere iz cijelog svijeta. Ja sam se prijavio za pomoć djeci u Costa Rici, gdje bi ih, između ostalog, učio engleski jezik. Već sam imao sve dogovoreno i avionsku kartu za put u Costa Ricu, no s razvojem pandemije koronavirusa odlučio sam ostati tu i pružiti pomoć kod kuće. Crveni križ organizira dostavu namirnica i lijekova starijim i nemoćnim osobama te me veseli što ću im moći barem malo pomoći, rekao je Lovro.

20 ožujka, 2020

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)