Održana press konferencija za projekt “Pomoć u kući” u sklopu programa “Zaželi”

Konferencija za medije europskog projekta „Pomoć u kući“ koji se financira sredstvima Europske unije u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020., a u sklopu programa „Zaželi – programa zapošljavanja žena“ održana je 18. lipnja u prostorijama Gradskog društva Crvenog križa Opatija.

Riječ je o projektu za kojeg je nositelju – Hrvatskom Crvenom križu, Gradskom društvu Crvenog križa Opatija odobreno stopostotno financiranje u iznosu od 1.120.164,31 kuna iz Europskog socijalnog fonda, projekt traje 30 mjeseci, a za to su vrijeme pomoć primila 54 korisnika. Projekt završava u srpnju, zaposleno je 5 žena – gerontodomaćica i 1 voditeljica projekta, a svima je osiguran daljnji posao u Crvenom križu, što je i bio sam cilj projekta.

Gradsko društvo Crvenog križa Opatija je kao Korisnik projekta potpisalo 17. siječnja 2019. godine Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekt „Pomoć u kući“ s Ministarstvom rada i mirovinskog sustava koje je Upravljačko tijelo i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Uredom za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije koje je Posredničko tijelo razine 2. Projekt se financira u potpunosti sredstvima EU iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020. godine u sklopu programa „Zaželi – Programa zapošljavanja žena“, a razdoblje provedbe projekta je od siječnja 2019. do srpnja 2021. godine. Partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka – Ispostava Opatija i Republika Hrvatska Centar za socijalnu skrb Opatija čija je osnovna zadaća identifikacija krajnjih korisnika i ciljnih skupina.

Tako je preko projekta zaposleno 5 žena koje su s radom završile 31. ožujka 2021. godine, a svima njima je u konačnici osiguran daljnji posao u Crvenom križu, što je i bio sam cilj projekta. Usluge pomoći u kući pružene su za ukupno 54 korisnika tijekom dvije godine u njihovim domovima i to na području Matulja, Opatije i Lovrana.

– Krajnjim korisnicima programa olakšao se svakodnevni život pružajući im pomoć u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Olakšao se život osobama u teškoj životnoj situaciji i doprinijelo njihovoj socijalnoj integraciji. Korisnicima je također povećana kvaliteta života, a konstantni kontakt s gerontodomaćicama doveo do prijateljstva i učenja brige o sebi.

Sredinom srpnja projekt u potpunosti završava, a valja istaknuti da je GDCK Opatija s Općinom Matulji u međuvremenu krenulo u isti projekt – fazu II, s kojim su kao partneri na projektu zaposlili 7 gerontodomaćica koje se brinu o dosadašnjim korisnicima projekta iz faze I, kao i novim uključenim korisnicima s područja Matulja.

22 lipnja, 2021

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)