Održana završna konferencija za medije u sklopu programa “Zaželi” – faza I

U četvrtak, 15.07.2021. u prostorima Gradskog društva Crvenog križa Opatija održala se je završna press konferencija za projekt „Pomoć u kući“ u sklopu programa „Zaželi – Programa zapošljavanja žena“.

Podsjetimo, vrijednost projekta „Pomoć u kući“ bila je 1.120.164,31 kuna u stopostotnom iznosu sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali za razdoblje 2014.-2020. godine u sklopu programa „Zaželi – Programa zapošljavanja žena“.

Projekt je odobrilo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koje je Upravljačko tijelo, a Posredničko tijelo razine 2 je Hrvatski zavod za zapošljavanje, a Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava GDCK Opatije potpisalo je 17. siječnja 2019. godine.

Razdoblje provedbe projekta je od siječnja 2019. do srpnja 2021. godine (ukupno 30 mjeseci) odnosno službeno završava 18. srpnja 2021. godine.

Kroz projekt je zaposleno 5 pripadnica ciljane skupine na radno mjesto gerontodomaćica koje su 24 mjeseca pružale usluge za ukupno 54 korisnika s područja Matulja (19 korisnika), Opatije (27 korisnika) i Lovrana (8 korisnika) te voditeljica projekta.

Provedbu projekta pratile su promotivne aktivnosti te je održano ukupno 5 press konferencija na kojima je projektni tim izvještavao javnost o projektnim aktivnostima. Izradili su se plakati, letci, roll up, majice, kemijske olovke, blokovi, privjesci koji su se dijelili svim zainteresiranim dionicima.

Projekt je doprinio ublažavanju posljedica dugotrajne nezaposlenosti i rizika od siromaštva. A žene su postale konkurentnije na tržištu rada. Povećana je socijalna uključenost kako žena, tako i njihovih korisnika. Korisnicima je također povećana kvaliteta života, a konstantni kontakt s gerontodomaćicama doveo do prijateljstva i učenja brige o sebi. Nadalje, osigurana im je izvaninstitucionalna skrb i pružena mogućnost  ostanka u vlastitom domu čime se pridonijelo dostojanstvu življenja starijih osoba i osoba u nepovoljnom položaju.

Svoj obol da projekt uspije dali su i partneri na projektu, a to su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Regionalni ured Rijeka – Ispostava Opatija i Republika Hrvatska Centar za socijalnu skrb Opatija čija je osnovna zadaća bila identifikacija krajnjih korisnika i ciljnih skupina te im se GDCK Opatija zahvaljuje na izuzetno lijepoj suradnji.

Bitno je napomenuti da su odobrena i opravdana sva do sada potraživana sredstva te se GDCK Opatija zahvaljuje svima koji su na bilo koji način doprinijeli uspješnom završetku projekta.

Poseban naglasak je bio na rad u uvjetima pandemije COVID-19 tijekom koje je, unatoč teškim uvjetima za sve, posebno došla do izražaja pomoć i podrška koju ovaj projekt pruža. Kako bi sačuvali živote i zdravlje, kako krajnjih korisnika tako i zaposlenih žena, nabavljena je zaštitna oprema za rad (maske, rukavice, dezificijensi).

GDCK Opatija postiglo je krajnji cilj projekta odnosno zapošljivost žena na način da svih 5 gerontodomaćica ostaju na radu u Crvenom križu gdje su zaposlene na novim projektima.

Svih 6 djelatnica projekta nastavljaju raditi u Crvenom križu, a za što su osigurani uvjeti u novim apliciranim projektima.

3 kolovoza, 2021

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)